en English is Íslenska

Thesis (Bachelor's)

University of Akureyri > Viðskipta- og raunvísindasvið > B.S. verkefni >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1946/25108

Title: 
  • Title is in Icelandic Innleiðing vatnsskurðar í flakavinnslu Vinnslustöðvarinnar hf. í Vestmannaeyjum
Degree: 
  • Bachelor's
Abstract: 
  • Abstract is in Icelandic

    Ný tækni í flakavinnslu hefur verið að ryðja sér til rúms á síðustu árum og á skömmum tíma hafa margar fiskvinnslur hérlendis fjárfest í vatnsskurðarvélum. Um er að ræða vélar sem skera beingarð burt með vatnsskurði og flakið í bita. Þessi hluti flakavinnslu hefur að mestu verið unnin handvirkt af starfsfólki á snyrtilínum.
    Í þessu verkefni er lagt mat á hvort innleiðing vatnsskurðar sé ákjósanleg lausn í flakavinnslu Vinnslustöðvarinnar hf. í Vestmannaeyjum. Í upphafi verkefnisins verður fjallað um hvernig staðið var að öflun gagna sem verkefnið er byggt á. Gögnin um vélarnar koma frá framleiðendum en einnig eru tekin viðtöl við notendur vatnsskurðarvéla. Um nýjar vélar að ræða svo forvitnilegt er að vita hvernig innleiðing þeirra hefur gengið fyrir sig.
    Næst er fjallað almennt um flakavinnslu og vatnsskurður kynntur til sögunnar. Í síðari hluta verkefnisins verður farið nánar í greiningu og útfærslu á innleiðingu vatnsskurðarvéla og ávinningi sem hlýst af notkun tækninnar. Niðurstöður gefa til kynna að vatnsskurður sé ákjósanleg og ábatasöm lausn í flakavinnslu. Svo ætti einnig að vera fyrir Vinnslustöðina. Vatnsskurðarvél kæmi til með að leysa af hólmi tvær vélar og hluta starfsfólks við núverandi flakasnyrtilínu fyrirtækisins. Innleiðingin myndi jafnframt auka hæfni vinnslunnar til að mæta óskum um mismunandi flakaafurðir.
    Í lok ritgerðarverkefnisins eru umræður og samantekt á því efni sem til skoðunar var.

  • The seafood industry in Iceland has been implementing a new technology for processing white fish fillets in most recent years. The new technology combines high precision bone detection with water-jet trimming & pinbone removal. The machines automatically remove the pinbone of a fish fillet and cut the fillet in preferred portions.
    An increasing number of processing plants have invested in the revolutionary machines and supporting equipment. The conventional way of processing fillets is costly and has been done using mainly manual labor. Research on using water-jet cut for processing fish goes back to
    1987. The technology did however not emerge until the year 2010. At that time the manufacturer Valka Ltd. started to develop a X –ray guided cutting machine using water-jet to perform the cut. Three years later the first machine from Valka was implemented by the seafood company HB Grandi Ltd. - Marel Ltd., another and larger manufacturer of machinery for the food industry started development of a similar machine fish in 2012. Their first machine was installed in the year 2014.
    This essay discusses the use and features of water-cut machines and reports the experience of four Icelandic processors already using the technique. The machines are recently installed so it is curious to know how the implementation has unfolded. Furthermore a potential
    implementation of water-cut machinery by the plant Vinnslustöðin Ltd. in Westman Islands will be analysed with financial benefits in mind.
    Experience so far shows that the investment of the machinery in question has been beneficial. Plants have enjoyed more throughput; lower labor costs; increased average utilisaton; added value of each fillet due to optimization in cutting; and market competitiveness due to product
    uniformity that meets the buyers’ preferences.
    The essay starts by explaining how information that the essay is based on were gathered. Then the technology will be introduced. In the latter part of the essay a theoretical implementation of a water-cut machinery by Vinnslustöðin Ltd. is analysed. Finally discussions and a compilation will be put forward.

Accepted: 
  • Jun 8, 2016
URI: 
  • http://hdl.handle.net/1946/25108


Files in This Item:
Filename Size VisibilityDescriptionFormat 
Freyr_Arnaldsson_lok.pdf1.92 MBOpenPDFView/Open