Vinsamlegast notið þetta auðkenni þegar þið vitnið til verksins eða tengið í það: https://hdl.handle.net/1946/26227
Previous studies have indicated that collagen peptides have a biological activity. Positive results have been obtained from human studies, specifically those who are related to improving joint conditions. Collagen is mainly produced from bovine hides and pigskin but there is a market for collagen from other sources for example marine sources.
The overall aim of the project was to create a valuable product from cod skin. A lot of cod skin and other by-products are thrown away every year so it is important finding a solution to decrease that because of its great deal of variable nutrients.
The aim of this project was divided into three steps. The first step was to find a method to isolate collagen from cod skin with good yields. The second step was to hydrolyse the collagen with various enzymes in order to get different degree of hydrolysis. The third step was measuring the bioactivity of hydrolysed collagen. The aim was seeing what effect different degree of hydrolysis had on the bioactivity of collagen and what affect each enzyme had on the collagen. The enzymes that were selected for the hydrolysis step were: Alcalase, Flavourzyme, Neutrase, Protamex, Tail-37 and TZ-02-L and the bioactivity measurements that were performed on the collagen hydrolysates were: ACE-inhibiting, elastase-inhibiting, Metal Chelating, ORAC and Reducing power.
The isolation step was successful and collagen was isolated from cod skin with good yields. Collagen was hydrolysed with various enzymes and the type and ratio of enzymes effected the outcome of degree of hydrolysis and bioactivity. Values for antioxidant activity of collagen peptides were low. The results from this project indicate that collagen from cod skin may have inhibiting effect on elastase and can be good for skin care.
Key words: Collagen, cod skin, hydrolysis, degree of hydrolysis, bioactivity.
Rannsóknir hafa sýnt fram á að kollagen peptíð hafa ýmsa lífvirkni. Jákvæðar niðurstöður hafa fengist úr rannsóknum á mönnum, sérstaklega tengdar jákvæðum áhrifum á liði. Kollagen er aðallega framleitt úr nauta- og svínaskinni en það er markaður fyrir kollageni úr öðrum afurðum t.d. fiskafurðum.
Heildar markmið verkefnisins var að framleiða verðmæta vöru úr þorskroði. Miklu magni af þorskroði og öðrum hliðarafurðum er hent árlega og er því mikilvægt að finna lausn til að minnka það magn og sérstaklega vegna þess að roðið inniheldur mikið magn næringarefna.
Markmið þessa verkefnisins má skipta upp í þrjú skref. Fyrsta skrefið var að setja upp aðferð til þess að einangra kollagen úr þorskroði með góðum heimtum, annað skrefið var að vatnsrjúfa kollagen með mismunandi ensímum til þess að fá sem hæst DH gildi og þriðja skrefið var að mæla lífvirkni kollagen peptíða. Markmiðið var að athuga hvaða áhrif mismunandi DH gildi höfðu á lífvirknina. Ensímin sem voru valin í vatnsrofið voru: Alcalase, Flavourzyme, Neutrase, Protamex, Tail-37 and TZ-02-L og lífvirknimælingarnar sem voru gerðar: ACE-inhibiting, elastase-inhibiting, Metal Chelating, ORAC and Reducing power.
Einangrunarskrefið var árangursríkt og kollagen var einangrað úr þorskroðinu með góðum heimtum. Kollagenið var vatnsrofið með mismunandi ensímum og tegund og hlutfall ensíma hafði áhrif á stig vatnsrofs og lífvirkni. Niðurstöðurnar sýndu fram á lág gildi í andoxunarmælingum en niðurstöðurnar sýndu einnig fram á að kollagen úr þorskroði geti haft hamlandi áhrif á elastase og haft góð áhrif á húðina.
Lykilorð: Kollagen, þorskroð, vatnsrof, stig vatnsrofs, lífvirkni.
Skráarnafn | Stærð | Aðgangur | Lýsing | Skráartegund | |
---|---|---|---|---|---|
DagnyBjork-Mastersverkefni.pdf | 6,16 MB | Opinn | Heildartexti | Skoða/Opna | |
yfirlysing dba.pdf | 303,13 kB | Lokaður | Yfirlýsing |