Vinsamlegast notið þetta auðkenni þegar þið vitnið til verksins eða tengið í það: https://hdl.handle.net/1946/31813
Thermally insulated packaging is an important factor in protecting fresh perishable foods from temperature abuse and reducing negative effects of insufficient temperature control in chill chains. Although the need for insulating packaging is high, plastic contamination is an environmental concern and there is clear motivation to reduce plastic use. The aim of this study is to experimentally and numerically compare two expanded polystyrene (EPS) boxes containing whole fresh Atlantic salmon. The boxes investigated are the original box currently in use, with a density of 23 kg/m3, and a new box with a reduced density of 21 kg/m3. In the experiment, the temperature was monitored at 7 locations inside six boxes during a 6 hour storage at an ambient temperature of around 20°C. The experimental results were used to validate a three-dimensional time-dependant heat transfer model, which was developed using ANSYS FLUENT, a computational fluid dynamics (CFD) software. A satisfactory agreement between the numerical and experimental results was achieved with an overall mean absolute error of 0.6°C and 0.5°C for the original and lighter boxes, respectively. A low difference in remaining shelf life (∆RSL) at 0°C between the simulation and experiment was also obtained. The model was further developed to simulate the temperature evolution in boxes with thinner walls under the same ambient temperatures. Results suggest that decreasing the density of the EPS is a feasible option to reduce plastic use, as the difference in remaining shelf life between the two box types was minimal.
Einangrandi umbúðir gegna mikilvægu hlutverki til að vernda fersk matvæli og draga úr neikvæðum áhrifum óæskilegra hitasveiflna sem verða í kælikeðjum. Þrátt fyrir mikla þörf á vel einangrandi umbúðum er plastmengun stórt umhverfisvandamál og þar af leiðandi hvatning til að draga úr notkun plasts stórt atriði. Markmið þessarar ritgerðar er að bera saman tvo frauðplastkassa (EPS) sem innihalda heila ferska eldislaxa með tilraun og líkanagerð. Kassarnir í rannsókninni voru upphaflegi kassinn með eðlisþyngd 23 kg/m3 annarsvegar og léttari kassi með eðlisþyngd 21 kg/m3 hinsvegar. Í tilrauninni var hitastig mælt á 7 stöðum í sex kössum við 20°C í 6 klukkustundir. Niðurstöður tilraunarinnar voru notaðar til að sannreyna þrívíddar tímaháð varmaflutningslíkan. Heildarskekkja líkansins var 0.6°C fyrir upphaflega kassann og 0.5°C fyrir þann léttari, sem bendir til að gott samræmi er á milli tilraunar og hermunar. Líkanið var síðan þróað til að athuga áhrif þynningar veggja kassans á hitastigsþróun í kassanum. Niðurstöður sýna að hægt væri að minnka plastið í kössunum með því að lækka eðlisþyngd þeirra, þar sem munur á geymsluþoli var minniháttar.
Skráarnafn | Stærð | Aðgangur | Lýsing | Skráartegund | |
---|---|---|---|---|---|
Helga_Lilja_Lokaverkefni.pdf | 52,86 MB | Opinn | Heildartexti | Skoða/Opna | |
Skemman_yfirlysingHLJ.pdf | 187,99 kB | Lokaður | Yfirlýsing |