en English is Íslenska

Thesis (Master's)

Reykjavík University > Tæknisvið / School of Technology > MPM/MSc Verkfræðideild / Department of Engineering >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/1946/33840

Title: 
  • Process simulation of manufacturing SS Wiener Sausages
  • Title is in Icelandic Hermun framleiðsluferils SS vínarpylsna
Degree: 
  • Master's
Abstract: 
  • Sláturfélag Suðurlands svf is the biggest producer of Wiener Sausages for the Icelandic market. The sausages are the most valuable brand the company has. The demand is very seasonal and cannot be stored. Therefore the production must be able to double over the summertime compared to the wintertime. SS is producing the sausages every workday over the year. It is essential to have a good overview of all processes in the system and to know the maximum throughput the system can handle. Continuous improvements has to be ongoing every day.
    Simulation is a useful tool to analyze, investigate, and test new methods and layout within production systems. The study aims to analyze and simulate the production process of SS Wiener Sausages in order to gain a better knowledge of the capability of the process, to know if bottlenecks are in the system, and to be able to test different scenarios of starting conditions and layouts. The software Simul8 was used to do the simulation. Based on average yearly production, the current layout of the process was set up as a model, and the flow analyzed for different starting conditions. Different setups of the process were tested where new ovens and rapid cooler were added into the system.
    The results indicated that the current system could handle the average production without any significant problems but when the demand increases some action is needed to get better throughput. The result also indicated where threats of bottlenecks are, and possible action is listed to minimize the threats. To be able to get more throughput and make the flow better to meet increasing demand, one has to look at more automation and invest in more machines.

  • Abstract is in Icelandic

    Sláturfélag Suðurlands svf framleiðir mikið magn af vínarpylsum á hverju ári á Íslandsmarkað og eru pylsurnar verðmætasta vörumerkið sem fyrirtækið framleiðir. Framleiðslan er mjög árstíðabundin og þarf hún að geta allt að tvöfaldast miðað við vetrartímann til að geta annað eftirspurninni. Þar sem verið er að framleiða pylsurnar alla virka daga ársins skiptir máli að þekkja vel alla ferla í kerfinu og hvað er hægt að ná miklum afköstum út úr ferlinu. Einnig þarf stöðugt að vinna að úrbótum.
    Hermun er gott tæki til að greina, fylgjast með og prufa nýjar aðferðir í framleiðslukerfum. Markmið verkefnisins er að greina og herma framleiðsluferil SS pylsna til að vita afkösts hans, hvort flöskuhálsar eru í kerfinu og hvaða áhrif breytingar geta haft á afköst ferilsins. Forritið Simul8 er notað til að herma. Gengið er út frá meðalframleiðslu á dag yfir árið og er núverandi framleiðsluferill settur upp sem líkan og greint hvernig flæðið er. Einnig er líkanið greint út frá tvöföldu magni. Mismunandi uppsetningar á framleiðsluferlinum eru einnig skoðaðar.
    Niðurstöður gefa til kynna að núverandi kerfi höndli án mikilla vandræða meðal framleiðslumagn en þegar magn eykst þarf að grípa til aðgerða. Benda niðurstöður til þess að bæta þurfi flæði á nokkrum stöðum og tillögur til úrbóta og áhrif þeirra greind. Til að geta aukið framleiðslu án mikilla vandkvæða þarf að huga að nýjum tækjabúnaði og tækni.

Accepted: 
  • Jun 19, 2019
URI: 
  • http://hdl.handle.net/1946/33840


Files in This Item:
Filename Size VisibilityDescriptionFormat 
MSc_sausages_edit_final.pdf9.04 MBOpenComplete TextPDFView/Open