is Íslenska en English

Lokaverkefni (Meistara)

Háskólinn í Reykjavík > Tæknisvið / School of Technology > MPM/MSc Verkfræðideild / Department of Engineering >

Vinsamlegast notið þetta auðkenni þegar þið vitnið til verksins eða tengið í það: http://hdl.handle.net/1946/37527

Titill: 
  • Titill er á ensku Analyzing and improving operations of a company in the food sector with lean implementation
Námsstig: 
  • Meistara
Leiðbeinandi: 
Útdráttur: 
  • Útdráttur er á ensku

    Lean is a methodology descended from Toyota Production Method where the focus of the production is shifted from the efficiency of resources to the efficiency of flow by minimizing waste. In traditional production, there are 7 types of waste that can be categorized as overproduction, waiting, transportation, overprocessing, inventory, movement, and defects. Lean emphasizes on eliminating waste which enables organizations to improve their production, reducing defects, and lowering production costs. Many methods have been developed to support the reduction of waste within an organization and in this case study, several methods are explored and applied to a small production company based in the food industry. With the emphasis on flow, organizations have been able to improve their collective processes and many tools have developed in helping organizations to become more lean. In this is case study lean strategies were implemented in a small company that focuses on the local spice market, with the aim of improving production capacity, speed, and oversight in addition to reducing the production cost with the removal of waste. The company is divided into the production area, where production takes place along with three others that support production; office, inventory, and stock room. The areas are examined, how they are used, their shortcomings in connection with waste, and what effect their arrangement has on production. The areas were reorganized to reduce waste and increase the overview of orders, products, and inventory.
    Finally, production was changed to increase the flow of products and the production leveled. The restructuring reduced the production time of units by 40.7 \% and reduced the need for manpower from 3.6 full-time equivalents to 2.6, despite an increase of 16.5 \% between years. In addition, changes have improved measurements of efficiency thus making it easier to track future changes inefficiency.

  • Lean/Straumlínustjórnun er aðferðarfræði sem á uppruna sinn frá framleiðsluaðferðarfræði Toyota þar sem áhersla er færð frá skilvirkni auðlinda yfir í skilvirkni flæðis með því að minnka sóun. Í hefbundinni framleiðslu er að finna 7 tegundir sóunnar sem má flokka í offramleiðslu, bið, flutning, ofvinnsla, birgðir, hreyfing og galla. Lean leggur áherslu á að útrýma sóunum sem hefur það í för með sér að skipulagseiningar geta aukið framleiðni, fækkað göllum og lækkað kostnað. Margar aðferðir hafa verið þróaðar til að vinna gegn þeim þáttum sem valda sóun en í þessari ferilsathugun eru nokkrar þeirra skoðaðar og beitt á lítið framleiðslufyrirtæki í matvælaiðnaði. Fyrirtækið skiptist upp í framleiðslurými þar sem framleiðslan fer fram ásamt þrjú önnur rými sem styðja við framleiðsluna; skrifstofa, vörulager og hráefnislager. Farið er gegnum hvernig rýmin eru notuð, vankantar þeirra í tengslun við sóun og hvaða áhrif skipulag þeirra hefur á framleiðsluna. Rýmin voru endurskipulögð til að minnka sóun og auka yfirlit pantana, vara og birgða. Að lokum var framleiðslunni var breytt til að auka flæði varanna og jafna sveiflur í framleiðslu. Með því að endurskipulagningu var tekist að lækka framleiðslutíma eininga um 40,7\% og þörf á starfsafli minnkað úr 3,6 stöðugildum niður í 2,6 þrátt fyrir 16,5\% aukningu milli ára. Í þokkabót hafa breytingar auðveldað eftirfylgni með áhrifum breytinga og ætlar fyrirtækið að halda áfram að nýta lean til endurbóta.

Samþykkt: 
  • 25.1.2021
URI: 
  • http://hdl.handle.net/1946/37527


Skrár
Skráarnafn Stærð AðgangurLýsingSkráartegund 
MSC_KHB_Final.pdf746.58 kBLokaður til...02.01.2023HeildartextiPDF
kristjanhrafnbeidni.pdf374.27 kBOpinnBeiðni um lokunPDFSkoða/Opna